“En Jezus uitgaande, zag een grote schare, en werd innerlijk met ontferming over hen bewogen”
Mattheüs 14:14
Duitsland is zendingsland geworden
Voor ons Nederlanders staat Duitsland bekend als het land van de Reformatie. Maarten Luther ontdekte aan het begin van de zestiende eeuw dat een mens zijn zaligheid niet kan verdienen, maar alleen uit genade door het geloof kan ontvangen. In plaats van aan de paus gaf hij aan de Bijbel het laatste woord. Vanuit Duitsland straalde Luthers leer over Europa uit, onder andere naar Nederland.
Vanaf het einde van de zeventiende eeuw is de leer van de Reformatie in Duitsland – maar ook in Nederland en andere Europese landen – steeds meer onder druk komen staan. Het verstand werd steeds belangrijker. De Bijbel en de leer werden daaraan onderworpen. Men twijfelde of de schepping en de heilsfeiten wel echt hadden plaatsgevonden. Een goed leven vond men belangrijker dan een Bijbelse leer.
In de negentiende eeuw ging men – met name in Duitsland – kritische vragen stellen bij de Bijbel. Zijn de Bijbelboeken wel echt als volledige boeken geschreven, kort na de beschreven gebeurtenissen? Of zijn het verzamelingen van teksten die in stappen door redacteurs, elk met hun eigen doelen, zijn samengesteld? Deze schriftkritische opvattingen winnen steeds meer terrein, ook onder vanouds Bijbelgetrouwe gemeenten.
Ondanks het grote verval zijn er in alle tijden bewegingen geweest die streefden naar een terugkeer naar de Bijbel, naar een gezonde leer en een godvrezend leven. Voorbeelden zijn het piëtisme (parallel van de Nadere Reformatie, 17e eeuw) en de ‘Erweckungsbewegung’ (parallel van het Reveil, 19e eeuw). De geschriften die uit deze tijd zijn nagelaten, zijn echter nog maar bij zeer weinigen bekend. Er is wel veel christelijke literatuur, maar die is vaak Arminiaans: Christus is voor alle mensen gestorven, we hoeven alleen maar te vetrouwen dat hij ook voor ons gestorven is, we hebben een vrije wil … Ook voor kinderen zijn er nauwelijks gezonde christelijke kinderboeken.
De nood is dus groot: Duitsland is weer zendingsland geworden! De evangelisatie- en zendingsorganisatie Voice of Hope wil de Bijbelse leer van Wet en Evangelie verbreiden in – en buiten – Duitsland door middel van evangelisatie en door toerusting van christenen. Het doel is om het Evangelie, niet de tijdgeest, weer in het middelpunt te plaatsen. Om dit doel te verwezenlijken werkt Voice of Hope aan de volgende projecten:
– Seminars over de Bijbel en het christelijk geloof
– Literatuur (boeken, brochures, flyers), cd’s en mp3’s
Voice of Hope heeft ook een eigen uitgeverij en bookshop. U kunt de (duitstalige) website bezoeken door op de volgende link te klikken: voh-shop.de
Naar onze Duitse website: www.voh-missionswerk.de